Sirkulærøkonomi i distriktsnæringslivet
Innføring i sirkulærøkonomi og kompetanseheving for næringslivet vil få fokus i Næringshagenes nye prosjekt, «Sirkulærøkonomi i disktriksnæringslivet”. Formålet med prosjektet er å gjennomføre et felles løft for arbeid med sirkulærøkonomi for næringslivet i Viken, og vil blant annet tilby et gratis webinar om sirkulærøkonomi denne høsten.
Sirkulærøkonomi, hva er det egentlig?
I lys av bærekraftig utvikling og krav som kommer må næringslivet ta del i det grønne skiftet og finne nye gode løsninger for hvordan vi forvalter ressursene våre. Arbeid med sirkulærøkonomi blir en viktig del av dette, men hva betyr det egentlig?
Begrepet sirkulærøkonomi betyr at vi gjenbruker ting i stedet for å kjøpe nytt. Enkeltpersoner og organisasjoner blir brukere av ressurser og produkter, ikke forbrukere. Vi unngår at produkter blir avfall ved å resirkulere, reparere eller gjenprodusere varer som går mot slutten av sin levetid. Dermed får produkter et nytt liv selv om den opprinnelige bruken er over.
For næringslivet og bedrifter betyr det at man må se på nye sirkulære forretningsmodeller, og revurdere måten man produserer på i dag. Produkter må designes på en ny måte for å kunne gjenbrukes, repareres og resirkuleres. Vi må få ned andelen avfall og dermed også redusere brukes av nye råvarer.
Sirkulær økonomi kan illustreres slik: